A candidiasis gombás
fertőzés, melyet a Candida élesztőgomba különböző fajai okoznak. Ezek közül
a leggyakoribb a Candida albicans. Megtalálható az emésztőrendszer belső
zugaiban és vaginában, és ha egyensúlyban tartjuk a bélflórával, akkor csak az
egészséges mértékig van jelen. a gomba könnyen túlszaporodhat és fertőzést
okoz. Fertőzőképességének oka az a tulajdonsága, hogy képes megtapadni a
hámsejteken. A Candida elburjánzásához a finomított cukorban vagy laktózban
(tejtermékekben található) gazdag étrend is hozzájárul. Ezek a cukrok jelentik
az élesztőgomba fő táplálékát.
A Candida fertőzés
miatt gyakoribbak a helyi és a bélben kialakuló gyulladások; ezek nagyon
sok létfontosságú tápanyagot emésztenek fel, különösen magnéziumot (mert ez
hatalmas mennyiségben használódik fel a gyulladási folyamat során). Így a
fertőzés során a létfontosságú tápanyagok rendelkezésre álló mennyisége egyre fogy és az immunrendszer egyre
kevésbé tud hatékonyan működni.
A candidiasis egyik következményeként a beteg a
magnéziumhiány miatt depressziós lesz, ingerlékeny, fáradt és ideges, ezzel
pedig még jobban leépíti az immunrendszerét.
A herpesz szerfelett fájdalmas bőrelváltozás. A herpesz vírusok az egyik legelterjedtebbek, az
emberek nyolcvan százaléka hordozó. Az úgynevezett első fertőzést követően a
vírusok ugyanis elbújnak oda, ahova az immunrendszer keze már nem érhet el. Az
idegdúcoknál húzódnak meg, és az idegpályák mentén vándorolnak. Emiatt van,
hogy a herpesz általában ugyanazon vagy közeli bőrfelületen jelenik meg. A
vírusok képesek évekig meghúzni magukat anélkül, hogy panaszokat okoznának azonban a betegség kiújulhat.
Az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól az életveszélyes
agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, melyeket herpesz
vírusok okoznak.
Helyi fertőtlenítéssel és vitaminokkal (A és C)
gyorsítható a gyógyulás.
Kezelés történhet növényi hatóanyagú vírusellenes szerekkel is. Ne hagyjuk ki a C- és A-vitaminban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket se, E-vitaminért együnk szóját, szelénhez pedig elsősorban a fokhagymából, vöröshagymából, gumókból és káposztafélékből juthatunk. Erősítsük az immunrendszerünket, igyunk sok folyadékot.
„A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei.
A táplálékkiegészítő termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására!”
alligintunder@gmail.com