Az
izraeli Weizmann Intézet kutatói a fokhagymában lévő anyaggal pusztítottak el
rosszindulatú daganatokat egerekben. A siker titka egy olyan kétlépcsős
rendszer kifejlesztése, amely az anyagot egyenesen a tumorsejtekbe juttatja.
A régóta
ismert anyag neve allicin, amely a fokhagyma különleges aromáját
adja. Az allicin
ugyanis a fokhagyma sértetlen állapotában nincs jelen. Ehelyett a gerezdekben egy kémiai
szempontból semleges anyag, az ún. alliin és tőle
elhatárolva egy enzim, az ún. alliináz található. A gerezd sérülésekor - akár talajlakó paraziták, akár főzés miatt - a két anyagot elválasztó
membránok felszakadnak, az enzim reakcióba lép az alliinnal, aminek hatására
egy gyors allicin-termelődés következik be.
A kutatók azt
szerették volna elérni, hogy ez a reakció stabilan és folyamatosan lejátszódjon
a célpont, vagyis a daganat területén. Ezután a dolgok a várakozásoknak
megfelelően alakultak. Az alliin reakcióba lépett a tumorsejtek felszínén
megkötődött alliináz-enzimmolekulákkal, aminek eredményeképpen
allicin-molekulák keletkeztek.
Az eredeti cikket az alábbi címen találja http://origo.hu/tudomany/elet/20031231fokhagymabombak.html
„A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei.
A táplálékkiegészítő termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására!”